Sipos József és a 60%-os energiát megtakarító takarékos Konvektor

2013.01.07 22:36

Forrás : https://www.vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok_-_belfold/080614_gazkonvektor_takarekos__227194

 
 

60 százalékkal kevesebb gázt fogyaszt a takarékos konvektor

2008. 6. 14. 17:42

60 százalékkal kevesebb gázt fogyaszt az az átalakított konvektor, amit egy nagykanizsai feltaláló fejlesztett ki.

 

A 82 éves férfi által alkotott szerkezetet már minden illetékes hatóság bevizsgálta és igazolta eredményét, gyártót azonban egyelőre nem talált. Sipos József a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy bármely hagyományos gázkonvektort át lehetne alakítani úgy, hogy a jelenlegi mennyiségnek kevesebb mint a felét fogyassza - írja a Hírszerző.

Találmánya lényege, hogy csöveket helyez a gázkonvektor belsejébe, aminek ezzel megnő a fűtőfelülete és több hőt ad le. A férfi szerint a jelenleg használatos konvektorokból a hőmennyiség jelentős része a szellőző berendezésen át a szabadba távozik. Az ő találmányával ezt a hőmennyiséget a lakásban lehet tartani.

 

Az eddig legyártott két prototípust már minden hatóságnak bemutatta és a mérések igazolták a 60 százalékos megtakarítást, vagyis azt, hogy ugyanakkora hőleadás mellett ennyivel kevesebb gázt fogyaszt a konvektor. Sipos József elmondta: 30 ezer forintba kerül egy hagyományos konvektor átalakítása, de a jelentős megtakarítás miatt a befektetett összeg egyetlen év alatt megtérül. Jelenleg tárgyal egy nagykanizsai vállalkozóval és abban bízik, hogy még idén, a fűtési szezon előtt elkezdődhet a gyártás.